Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Hur du skapar en framgångsrik köp och sälj grupp på Facebook
För tre år sedan skapade jag en köp och säljgrupp på Facebook, det är något jag aldrig kommer att ångra. Jag var trött på alla halvdana grupper som någon person skapat och sedan struntat i den mer eller mindre. Om du vill skapa en FB-grupp av något slag så vill jag rekommendera att du först och främst tänker igenom ditt beslut. Då det kommer att ta en del av din fritid för en lång tid framöver.

I början var det mycket slit för att få folk att få upp ögonen för just min nystartade lilla grupp. Mycket reklam på diverse sidor och grupper som kunde passa målgruppen som just min grupp riktade sig till.

Gör en enkel eller avancerad banner (bilden till själva gruppen). Det är ett enkelt sätt att visa att du som skapare har lagt ner lite tid på gruppen. Lika så skriv ordentliga regler redan från början.

Jag rekommenderar att du skapar mappar i gruppen där medlemmarna kan ladda upp sina bilder. Så som tex. Damkläder, Möbler, Skor, Leksaker, Övrigt osv. osv. beroende på vad det är för slags köp och säljgrupp du vill skapa. Ett tips är att börja med en mindre mängd album där medlemmarna får ladda upp bilder och sedan utöka allt efter att medlemmarna ökar och bilderna i övrigt-albumet blir många. Då vet du också vad som många säljer under övrigt och kan dela upp det till en ny underkategori.


Snyggast är om du gör små albumbilder till vardera album som är 5,4x3cm då är det enkelt att hitta. Samt att gruppen ser mycket snyggare ut.


Se om du kan starta gruppen med några vänner som har samma intressen och på så sätt kan hjälpa dig med gruppen. Vi är 4 moderatorer på en grupp på över 5000 medlemmar. Det är endel jobb men blir mindre när vi är fler som hjälps åt.

Vi har regler så som:
- Inget får ligga löst i loggen alls måste in i våra album.
- Max en bild per vara
- Pris, storlek och skick måste stå i beskrivningen och om det är exkl. eller inkl. frakt.
- Man får inte puffa upp sina annonser utan en prissänkning på minst 10%. Så när man laddat upp sin bild i något av våra album får man skriva en kommentar under albumet med texten "Nytt" på så sätt så hoppar hela albumet upp istället för en massa enskilda bilder och på de sättet så ser fler medlemmar allt som ligger i just de albumet. På så sätt blir fler saker sålda.


Vi har även satt ihop ett Feedback dokument i Excel där vi radar upp alla som fått positiva och negativa omdömen, säljare som köpare. Om en säljare/köpare får tre negativa omdömen blir denne spärrad från gruppen och är inte längre välkommen att komma tillbaka.

Vi låter medlemmarna skriva kommentarer under dokumentet sen får någon av oss admins skriva in de i dokumentet och lägger sedan upp det uppdaterade dokumentet i gruppen. Vi lägger till namn samt ID på alla som fått ett omdöme. Under kommentarer lägger vi "kommentarer" från medlemmen som lämnat negativt omdöme så kan de andra medlemmarna se vilket "brott" denna medlem gjort sit skyldig till.

Alla album rensas kontinuerligt. Bilder över två månader raderas av admin. Om varorna inte blivit sålda så får medlemmarna ladda upp bilderna igen.


Offentlig grupp = Alla kan se vilka som är medlemmar och alla kommentarer och bilder som du laddar upp. Vänner ser allt du laddar upp i dessa album. Personligen rekommenderar jag inte att ha denna inställningen.

Sluten grupp = Dina vänner som inte är med i gruppen samt utomstående ser bara att du är medlem men inte vad du laddar upp om de inte själva är medlemmar. Denna rekommenderas av mig!

Hemlig grupp = Kan du bara gå med i ifall en vän bjuder in dig. Denna grupp är heller inte sökbar.

---
Nu har ni fått lite smarta tips på hur du kan göra en grym facebook grupp. Jag själv är med i många men ser sällan att folk faktiskt säljer saker i de grupper jag är med i så jag vill slå ett slag för detta sätt att göra grupper på. Vi har ständigt många pågående försäljningar i gruppen jag startade med. Vi är stränga med reglerna men det uppskattas av många då det är otroligt enkelt att hitta i min grupp.

Så om du har tid för att driva en grupp och startar en så önskar jag dig stort lycka till. Om du vill ha mina exakta regler så går det bra att kontakta mig så ser jag till att du får ta del av dom :)

4 kommentarer:

 1. Hej.
  Hur skapar man mappar u en köp och säljgrupp FB.?
  Vh Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan! Förlåt för sent svar! Med "mappar" menar vi album. Om du går in bland "foton" kan du välja att skapa nytt album. Var det svar på din fråga? :)

   Radera
 2. Hej
  Jag har frågat detta i någon annan grupp också, dock utan framgång. Har du någon som helst aning om varför jag inte kan ”puffa” mina inlägg själv??
  Allt annat är i sin ordning men jag har provat och grubblat över detta för det blir ju så extra meckigt att lägga in nytt hela tiden. Kanske någon annan haft problem med detta? Hursomhelst ville jag bara fråga dig också. Har verkligen kollat upp alla inställningar och allt, men kan ju ha missat något.��

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Bra tips - jag tänker en grupp för hästsaker (kanske finns?)
  Men hur/var registrerar/startar jag min grupp i facebook?

  SvaraRadera