Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Köpt gamla möbler? - TRÄMASK


Om du (precis som jag) gillar att gå på loppisar, så kan det vara lätt att komma hem med en och annan gammal möbel. Då kan den vara full av millimeterstora maskhål. Dessa hål är gjorda av djuret "strimmig trägnagare", även kallad DÖDSUR eller trämask (kärt barn ha många namn). Hålen är gjorda av trägnagarens larver som ska äta sig starka för att bli skalbaggar, som letar sig vidare för att para sig med andra strimmiga trägnagare, för att göra fler maskar som äter gamla möbler, för att växa sig till skalbaggar för att para sig, för att göra nya maskar....osv.
Om så skulle vara fallet med just ditt möbelfynd kan det vara bra att behandla detta INNAN du skapar denna "kretsloppsbordell" samt innan du tar in möbeln i ditt hem där alla andra "friska" möbler befinner sig.

Men det är inte så allvarligt som det låter, för larverna dör oftast i dagens hem pga att de inte trivs i vår torra inomhusmiljö. De vill hellre ha det fuktigt för att kunna trivas. Och hålen på möbeln kan vara gamla hål som larverna övergett. Om nu hålen skulle vara nygjorda av aktiva larver så syns små högar av "borrmjöl" intill hålen.

Det du kan ta och göra när du köpt en möbel med dessa maskhål är att behandla den med fotogen. Spreja fotogen på möbeln och låt den torka någon dag (gör detta utomhus/väl vädrat garage/dylikt. Då kan du var helt säker på att du inte får ovälkomna gäster i ditt hem!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar