Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Surströmmingspremiären

Surströmmingspremiär var den 20 Augusti. Några älskar den men många avskyr denna tid på året då grannarna öppnar surströmmingsburken och lukten sprider sig rejält.

Gör så här: 
- När det gäller att öppna en surströmmingsburk. Se då till att vara utomhus. Så att eventuelle stänk inte hamnar i huset. Stick ett litet hål med burköppnaren och låt luften pysa ut innan du fortsätter att öppna locket. Ett tips är också att sätta burken i en plastpåse när du ska öppna den om det skvätter illaluktande spad.


- Surströmmingen säljs både som hela fiskar och filéer. Filéerna är enklast om du vill slippa rensa då är det bara att skrapa bort skinnet och äta. 

- Strömmingen äts oftast tillsammans med en bit hårt eller mjukt tunnbröd med kokt potatis, hackad rödlök eller gräslök. Lägg tillbehören samt strömmingen på brödet och ät :)
                                                                                                                                             Vågar du?


Lite fakta om surströmmingen:"Surströmmingstraditionen är kanske ett ännu mer besynnerligt fenomen i den svenska kulturen än kräftorna, eftersom även utlänningar kan förstå att man vill äta skaldjur. Surströmming däremot är ju faktiskt inget annat än jäst – enligt många rutten – fisk eftersom den har fått fermentera (jäsa) innan den läggs på konserv.
Även surströmmingshistorien har urgamla anor. Jäsning av livsmedel har använts som konserveringsmetod i årtusenden. I Sverige blev det dock vanligt först på 1500-talet på grund av en längre tids saltbrist som uppstått efter att Hansan av politiska skäl beslutat att strypa saltleveranserna till Gustav Vasas Sverige.
Surströmmingens långa hållbarhetstid gjorde den populär främst inom det militära. Idag sker framställningen av surströmming uteslutande i Norrland med centrum runt Höga kusten.
Likt kräftpremiären sker surströmmingspremiären i augusti, närmare bestämt den tredje torsdagen i månaden. Och precis som för kräftorna var premiärdatumet tidigare lagstadgat, men istället för oro för utfiskning handlade det om en försäkran om  att fisken var tillräckligt mogen för att ätas. Lagen togs bort 1998 och nuförtiden är det upp till tillverkarna när surströmmingen ska ut i butikerna"
Fakta hämtad från so-rummet
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar