Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Ordning och reda med Marie Kondo - Konmari Organisera städa hem och själen Tidying up Netflix

Här är ett exempel på hur det blev med sonens kläder. 
Vill du ha ordning och reda i hemmet? Allt ifrån kökslådor, garderob till garage och verktygslådan?

Då vill jag verkligen rekommendera serien som har blivit otroligt poppis på Netflix, nämligen Tidying up med Marie Kondo.

Marie Kondo har även skrivit böcker i ämnet böckerna heter:
♠ The Life-Changing Magic of Tidying Up (svenska titeln är Konsten att städa) 
♠ Spark Joy
♠ The Life-Changing Manga of Tidying Up: A Magical Story (Mangavarianten)
De är ofta slut hos de största bokförsäljarna men se om ni kanske kan låna dessa på biblioteket.
Hon är en otroligt söt japansk kvinna som åker runt till olika familjer i USA och hjälper de att få ordning och reda hemma. Tanken är att du först ska göra en målbild. Hur vill just du ha det när du är klar med denna process?

Hon delar upp hemmet i olika kategorier (har skrivit några exempel efter varje kategori):
Kläder: Överdelar, Underdelar, Klänningar, Ytterkläder, Väskor, Påsar, Smycken, Skor
Böcker: Skönlitteratur, Kokböcker, Faktaböcker, Hobbyböcker
Papper: Urklipp, Recept, Garantier, Manualer
Komono (övrigt): Filmer, Cd-skivor, Sladdar, Elektronik, Hårprylar, Accessoarer, Smink, Krämer, Julpynt, Påskpynt, Hobbyprylar, Städprodukter
Kök: Kastruller, Matlådor, Elprylar, Tallrikar, Bestick, Bakartiklar, Torrvaror, Kryddor, Konserver
Sentimentalt: Diplom, Teckningar, Brev, Foton, Dagböcker

Du börjar alltid uppifrån och går neråt.


Börja med att plocka fram alla kläder som är dina i hemmet. Allt ska fram och läggas i en hög. tex soffan eller om du har någon bra plats på golvet. Sängen går också bra om du känner att du kommer orka gå igenom allt innan kvällen och det är dags att sova.

När du fått fram alla kläder så gå igenom dem en och en. Är det ett plagg du blir glad av och kommer att använda. Spara! Är det ett plagg du inte känner glädje av sälj/skänk/släng. Varje plagg du går igenom ska du tacka för den här tiden och sedan gå vidare till nästa plagg.

Jag rekommenderar att sälja eller skänka de du rensar bort istället för att slänga. Det finns alltid någon som vill ha eller behöver saker. På detta sättet så hjälper du till att spara på miljön också.

Vikning:
♠ Kläderna du väljer att spara ska även vikas på ett speciellt sätt. (kika gärna på videon ovan för att få lite tips på ett bra viksätt) Detta för att du ska få så överskådliga lådor och garderober som möjligt och kunna se allt.

Något som är bra är att samla på sig lite tomma lådor, tex skokartonger och liknande för att få det ännu mer prydligt i lådorna och garderoberna. Alla saker ska ha en egen plats.

Du ska inte köpa några förvaringslådor och liknande under hela processen utan det kan du göra när du gått igenom alla kategorier. Tillsvidare använd gratiskartonger som du kan få lite varstans.
Du kommer även att märka att du kommer att få en hel del förvaring över under processens gång.

Det som jag gillar väldigt mycket med serien är att hon är en snäll kvinna som åker hem till folk och hjälper familjer. Med liknande program är det oftast så att programledaren helst ska stå och skrika på de som medverkar och då dom att må dåligt. Medan Marie Kondo inte tvingar de till någonting mer än att endast ha kvar de saker de känner glädje av.

Jag skulle dock vilja se mer av tex själva målbilden som hon talar om i böckerna, för de tar hon tyvärr inte upp så mycket i serien.

Men man blir glad och peppad av serien och man vill starta direkt med att rensa hemmet's alla skrymslen och vrår. När man väl är klar med en del så blir det så otroligt mycket mer överskådligt och man mår bra av att öppna den där lådan som tidigare knappt gick att stänga för att den var så full. Ordning och reda när det är som bäst!

Så jag rekommenderar er att kika på serien och kanske får du lite extra energi och ork att börja med detta du också. Du kommer verkligen att känna lycka inombords under processen när du ser hur fint det blir där hemma!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar