Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Jul-Special: Gör din egna Porslinslera Pyssel DIY Julpyssel Silkeslera


Stort tack till Ewa Olovsdotter som har gjort detta fina julpyssel
och delar med sig av detta till oss! 

Varning för långt inlägg. Men jag måste dela med mig av detta som jag pysslat med många ggr! Egengjord porslinslera. Vissa hävdar bestämt att det inte är porslinslera utan silkeslera. Men ser ut som porslin när det torkat och känns som silke när man bakar med den. Vi kanske ska döpa om leran till "porslinssilkeslera"? Hur som haver är det så enkelt, så vackert och riktigt kul att pyssla med. Leran blir vit och glittrar.


Det man behöver för en sats är:

1 dl bikarbonat
1/2 dl majsstärkelse
0.75 dl vatten
Blir ca 1 plåt med figurer

Blanda allt i en kastrull och rör på medelvärme tills konsistensen är som potatismos. Går ganska snabbt på slutet! Lägg leran i en skål med fuktad handduk över tills den svalnat. Känns leran för kladdig så ha i mer majsstärkelse och baka in. Sen är det bara att börja skapa.

Av erfarenhet så går det bara att göra platta saker av leran. Så jag har kavlat ut det och tagit ut figurer med kakformar.

Har lekt runt lite med spetsdukar och spetsband som jag kavlat utanpå degen för att få mönster. Stämplar för papper, ett blad av nån växt och kakstämplar blev också fint att trycka/stämpla med. Glöm INTE att göra hål för snöre innan de torkar.
Jag har gjort dekorationer till julgranen och till paket denna gång. Men man kan nog hitta på vad som helst med det. Girlanger, knyta på snöre och sätta runt ljus, Ja, you name it. Google kan ge mycket inspiration ;)
Jag valde att torka mina alster i ugnen på 75 °C i en timme. Har försökt lufttorka det förut men av erfarenhet så tycker jag att det lättare spricker då. Och det tar ett dygn. För den otålige är det lång tid!!

Efter en kvart i ugnen så vänder jag på dom för de vill gärna böja sig. Sen vänder jag tillbaka efter en halvtimme och låter de gå en kvart till. Man kan känna på figuren i mitten om den är blöt. Då måste de va inne en stund till.

Brukar baka allt direkt på bakplåtspapper men i år hade jag bara ett enda ark kvar efter allt julbak. Funkade lika bra att baka på bordet och lägga över på bakplåtspapper om man är försiktig.
När sakerna är torra och svala så filar jag till kanterna med en nagelfil eller sandpapper. Hitta något tjusigt snöre att hänga dom i, eller varför inte använda genomskinlig fiskelina och få de att sväva magisk någonstans? De alster jag glömde göra hål i får ligga i mina blomsterarrangemang.
Någon gång har jag spraymålat mina saker och det funkar fint! Troligtvis kan man måla de med diverse hobbyfärger!
Testa testa testa! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar