Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Dränering och vad man bör tänka på


När vi flyttade in i vårt hus visste vi att huset behövde dräneras om rätt omgående. När vi gick ner i källaren så luktade det klassisk "källare" och alla förstår nog vad jag menar med det. Mannen som bodde i vårt hus tidigare hade valt att isolera och sätta panel runt många ytterväggar vilket absolut inte är att föredra. Väggarna kan då inte andas och det är otroligt svårt att se om de tränger in fukt.
Så se alltid till att hålla ytterväggarna i källaren fria.

Det är en kostsam historia att lägga pengar på en dränering de beror helt och hållet på hur stort hus du har och vilken firma ni anlitar men räkna mellan 1-200 000.-. Men gå på magkänslan och välj de som känns mest seriösa. Om det görs ordentligt så behövs det inte göras om på många, många år.

Begär offerter och jämför företagen. Vilket känns bäst? Vad ingår? Tar de bort jorden/leran som blir över? ingår singel som oftast läggs längst ned vid rören? Ingår blästring om det behövs?

Dränering idag görs ofta genom att gräva runt grunden på huset, sätta en isolerings skiva även kallad pordrän på utsidan av huset och lägga ner dräneringsrör som gör att vattnet leds bort från huset på bästa sätt, antingen kopplade till stenkistor som man gör på tomten, lite längre bort från huset eller kopplar ihop det med avloppet.

Behöver ditt hus dräneras? Vänta inte för länge på att fixa till det!

När ni är klara med dräneringen se då till att inte ha rabatter runt huset utan gärna sten eller grus. Om ni har rabatter och vattnar era blommor runt huset, vattnar ni även grunden och det vill ni undvika.


Tips: Tänk även på att inte ha trähyllor eller kartonger 
direkt på källargolvet då de förmultnar och börjar mögla.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar