Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Jul-Special: De bästa glutenfria pepparkakorna! / Glutenfri pepparkaksdeg


Varje jul har jag ett dilemma då jag inte kan äta "vanliga" pepparkakor. De glutenfria som finns att köpa i affären är väldigt hårda och har inte så mycket pepparkakssmak. Därför har jag försökt komma fram till ett bra recept på en glutenfri pepparkaksdeg...
Det här är det senaste och hittills bästa receptet. Obs. Glutenfria degar är inte lika lättarbetade. Därav blir pepparkakorna inte lika tunna som vanliga, men gott smakar de!

Glutenfria pepparkakor 

(gör degen dagen innan utbak)

125 g smör
1 påse á 18 g pepparkakskrydda (Santa Maria)
1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
0,75 dl ljus sirap
1,5 tsk bikarbonat
1 rumstempererat ägg
0,5 dl kallt vatten
0,5 dl pofiber
9 dl röd mjölmix

Gör så här:
Smält smöret och häll i pepparkakskryddorna. Blanda farin- och strösocker med bikarbonat och häll därefter över smöret med pepparkakskryddorna. Tillsätt sirap, ägg, pofiber, vatten och hälften av mjölet. Rör om och blanda sedan ner resten av mjölet. Rör för hand eller i maskin en stund. Degen kommer att kännas kladdig, men låt den vila inpackad i plast i kylen över natten så blir den bättre.
Knåda degen och tillsätt extra mjöl om det behövs. (Om mjölet tar slut går det bra att använda potatismjöl.) Baka ut som vanliga pepparkakor. (Obs. Degen beter sig inte som vanlig pepparkaksdeg och kan därför inte kavlas lika tunn.)
Grädda mitt i ugnen (200°C) i ca 5-7 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar