Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Ramslök - bra att ha i ditt kök!


Ramslök, även kallad vild vitlök eller skogsvitlök, växer i fuktiga lundar på mullrik jord från södra Sverige upp till Uppland. Bladen förknippas lätt med liljekonvalj, så det gäller att hålla koll på vad det är du plockar eftersom liljekonvaljen är giftig! Samt är ramslöken är fridlyst i Blekinge så där får de icke plockas. Ramslökens blomma skiljer sig från liljekonvaljens då den är mer lik gräslökens. Men bladen ska plockas innan den blommar så det du kan tänka på när du plockar bladen är att de luktar vitlök, vilket inte liljekonvaljens gör.
Annars kan du köpa ramslök, färsk eller torkad i butik. Det kan vara lite svårt att få tag i, men i välsorterade matbutiker kan du hålla utkik. Jag införskaffade en påse torkad ramslök på en internationell matmarknad nu i somras.
De färska ramslöksbladen hittar du endast när det är säsong, april-juni. Ramslöken har har kort hållbarhet och bladen gulnar snabbt. Så de bör användas inom ett par dagar. Frys annars in bladen och använd de när det passar. :) De torkade ramslöksbladen som jag har är ypperlig att göra kryddsmör på. Blanda ner lagom med ramslök i rumstempererat smör och låt sedan stå i kylen en stund innan servering. Om du ska använda torkad ramslök i matlagning är det bra att lägga i den i slutet av tillagningen då den annars tappar sin smak vid upphettning.

Du kan använda ramslök till att göra soppa, kvarg, pesto, paj, varma såser, kalla såser...listan kan bli oändlig :)

I gamla medicinska avhandlingar nämns det att ramslöken användes medicinalt för att förebygga pest, kolera och andra smittsamma sjukdomar!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar