Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Glutenfri öl (Inför den nationella öldagen)


Imorgon, fredag den 7:e augusti är "den internationella öldagen". Inför denna dag kommer här en lista på glutenfria ölsorter jag fått tag i och testat (de flesta iallafall). Det har nämligen börjat dyka upp fler glutenfria alternativ på Systembolaget. :)
Tänk på att ölen ofta inte är helt glutenfri, utan den ligger under det gränsvärde som är godkänt av livsmedelsverket. Här kommer text citerad från livsmedelsverkets hemsida:

"Även om halten gluten i vissa öl är i nivå med de halter som kan finnas i livsmedel lämpliga vid glutenintolerans bör man vara medveten om att man får i sig mer gluten från drycker än från fasta livsmedel. Dricker man 0,5 - 1 liter öl kan det i vissa fall ge ett betydande bidrag till det dagliga intaget av gluten, som ju bör vara så lågt som möjligt. För en vuxen med glutenintolerans bör det totala intaget av gluten vara mindre än 50 mg per dag. De mycket små doser gluten som kan tolereras av glutenintoleranta varierar mellan individer. Huruvida man kan dricka vissa ölprodukter bör diskuteras med behandlande läkare eller dietist utifrån resultaten i 2013 årsundersökning. De produkter som innehåller mer än 40 mg gluten/liter bör inte konsumeras av glutenintoleranta..."

Här kan du läsa mer: Lisvmedelverket (Rapport 3 2013)

Against the grain (Ale)
Denna ölsort har tyvärr inte funnits i Systembolagets sortiment när jag har handlat. Så jag har inte kunnat testa den än.

Corona Extra (Mexiko/Ljus Lager) +++
Mexikansk öl med mild smak. Passar de som vanligtvis inte gillar öl. Pressa ner en limeklyfta och njut! Passar till kryddstark mat då ölen inte tar över smakerna.

Estrella Daura Damm (Spanien/Ljus Lager) -
Denna öl var inte god enligt mig, punkt slut!

Greens Blond (Belgien/Ale) ++++
Äntligen en glutenfri öl som smakar något! Smakrik, fruktig öl med en viss bitterhet. Mycket god, med liknelse av nedanstående Mikkeller.

Mikkeller Peter, Pale and Mary (Internationell/Ale/Folk Pale Ale) +++++
Mycket fruktig och frisk smak som enligt mig är mycket god! Passar bra till mat trots att den smakar mycket. Passar även att dricka bara som den är.

SAXON (Finland/Ljus Lager) ++++
Smakar som en helt vanlig öl. ;) God att dricka till maten eller dricka en varm sommardag på stranden. Svalkande och god! Lite brödig smak.

Sol (Mexiko/Ljus Lager) +++
Passar även den, precis som Corona att sätta en limeklyfta i flaskhalsen. Det finns olika teorier till varför man gjorde så från början. Den ena var att man skulle ta bort ev. rost från kapsylen med hjälp av citrusklyftan. Den andra för att hindra att insekter skulle flyga ner i ölflaskan eftersom dessa ogillar sura dofter.

St Peter's (Storbrittanien/Ale)
Denna ölsort har tyvärr inte funnits i Systembolagets sortiment när jag har handlat. Så jag har inte kunnat testa den än.

Tennent's (Storbrittanien/Ljus Lager) ++++
En lättdrucken "len" öl med smak av honung. Mycket god, neutral öl som passar till mat!

Zatec (Tjeckien/Ljus Lager) ++
Ekologiskt odlad
Tydlig maltsmak. Dock lite blaskig... Passar bra till mat.1 kommentar:

  1. Hej glutenhalten i är Sol 40 ppm http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2013/gluten_i_maltdrycker_slv-rapport-3_2013.pdf

    SvaraRadera