Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Internationella öldagen


 
Internationella öldagen 

Den internationella öldagen infaller varje år den första fredagen i augusti och syftet med denna dag är:

  • Att träffa goda vänner och njuta av god öl
  • att hylla de män och kvinnor som brygger och serverar vår öl
  • att förena världen under den gemensamma fanan för god öl, genom att hedra öl oavsett land och kultur
 
Denna dag är perfekt för att testa några av dom mer komplexa och innovativa öl som kommit, man kan t.ex plock fram nån från Brewdogs Abstrakt serie. 
 
Varför inte prova på nån ölsort du inte testat tidigare, en gueuze eller något annat spontanjäst fungerar utmärkt nu på sommaren.


Olika typer av öl
- Info nedan är hämtad från Wikipedia -
Lageröl - är den vanligaste typen av öl. Ordet kommer från tyskans ord för att lagra och heter så just för att den tålde lagring bättre än det tidigare överjästa ölet. Jäsningen av lager sker vid förhållandevis låg temperatur (6-12 grader C) och har därför ett långsamt förlopp. Därför sjunker jästcellerna ner till botten och lager är därför ett underjäst öl.

Ale - tillverkas enligt äldre metoder än lageröl. Vörten jäses under högre temperatur, vilket ger ölet en mer komplex smak. Ett tjockt jässkum bildas överst på jäskaret vilket gett upphov till begreppet överjäst.[1] Malt av korn är det vanligaste men såväl vete som råg och havre används, ibland även omältat. Gamla svenska öltyper som svensköl och svagdricka var överjästa. Dagens svagdricka är i allmänhet ett sötat mörkt underjäst öl.

Pale Ale - Pale ale är en kategori öl som innefattar en rad överjästa ölsorter (ales). Kategorin innefattar ale i färgskalan djupröd till ljust gul, och innehåller en dominerande andel pale malt, det vill säga ljus kornmalt. Jämfört med dagens ölsorter framstår inte Pale ales alltid så ljusa, men när begreppet myntades på 1700-talet var de ljusa relativt dåtidens öl. Vanliga typer av pale ale är IPA (India Pale Ale), Amber ale, Engelsk bitter, American pale ale med mera. I England är kategorin Pale ale också synonymt med kategorin Bitter.

Spontanjäst öl - Spontanjäst öl är öl i vilken fria jästpartiklar i luften får starta jäsprocessen. Spontanjäsning ger en mer varierad öl jämfört med när man jäser med en kontrollerad jästkultur som över- och underjäsning.
Spontanjäsning är den äldsta formen av jäsning. Den utnyttjar de mikroorganismer som finns i luften. Först bryggs stamvörten och slås upp i stora öppna grunda kar, så kallade kylskepp. Dessa finns ofta på bryggeriernas övervåningar. Kylskeppen är ofta inte mer än 30 - 40 cm djupa, för att så stor yta som möjligt ska komma i kontakt med luften. Utrymmena med kylskeppen har luckor som ställs öppna så att luften kan komma i kontakt med vörten. Efter en natt i kylskepp tappar man upp vörten på fat. Faten är ofta gamla vinfat med volymer från 250 till 10.000 liter. Jäsningen kommer igång inom en vecka. För att jäsningen inte ska ske explosionsartat sker bryggningen bara under det kyligare halvåret.
Jäsningen sker i flera steg. Under de första månaderna sker framför allt alkoholjäsning. Därefter dominerar laktobakterier, som skapar den för lambik så karaktäristiska syran. Efter ett år dominerar brettanomyces, en jästfamilj som skapar karaktäristiska aromer av hästfilt.

Rököl -  Rököl bryggs med en delmängd rökt malt. Då man i äldre tider troligen torkade all malt över eld, bör den mesta ölen ha haft någon rökighet. Idag kan vissa sorters ale, som bryggs enligt gamla traditioner, och porter, ha rökig karaktär. Mest känd av rökölen är tysk Rauchbier, med en mycket kraftigt framträdande karaktär av rökighet

Stout -  Stout är en mörk, nästan svart överjäst öltyp som är vanlig i Storbritannien och på Irland. Kännetecknande är att en förhållandevis stor mängd rostad malt, samt rostat omältat korn, används i bryggprocessen, därav den mörka färgen. Öltypen kommer ursprungligen från Irland och bryggeriet Guinness som från början kallade sin öl stout-porter. Numera brukar man benämna den irländska varianten Irish stout eller dry stout för att skilja den från den brittiska varianten som ofta är sötare. Irish stout har en viss del omältat rostat korn som gör ölen mindre söt än dess närbesläktade öltyp, porter.

Porter - Porter är ett mörkt, överjäst öl. Porter är en stark, svart-brun ölsort, som har en besk, frisk och aromatisk smak. En del av det till porterbryggningen använda maltet rostas starkt, varigenom dess dextrin och maltos karamelliseras, vilket ger smak åt portern. Brygden avtappas långt innan den används, så att en fullständig efterjäsning på buteljerna kan äga rum. Porter innehåller vanligen 5-7 volymprocent alkohol och ungefär lika mycket extrakt (socker). Den starkaste sorten, som vid början av 1900-talet kallades double brown stout var mycket extraktrikare (10-11 procent).
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar