Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Vad som gäller vid eldning


Eld är mycket vackert att titta på och för sitt alldeles lilla egna skådespeleri, även mysigt som värmekälla eller att laga mat vid. Men tänk på att eld sprider sig väldigt lätt och kan bli mycket farligt. Det finns vissa grundregler du ska tänka på när du ska elda.

Välj ut en bra plats, där brasan inte skadar miljön/vegetationen runt omkring. Grus eller sand är en bra plats då elden inte kan få "fäste". Skogsmark kan vara mycket farligt då elden kan ligga och pyra länge i marken samt börja brinna i rötter som kan orsaka brand på ett helt annat ställe än vad du befinner dig vid. Skogsbrand är inget du vill starta... Elda inte heller på/intill en bergshäll då berget kan spricka och blir förstört. Ett berg går ej att reparera...

Grenar ock kottar som ligger löst på marken får du elda med, men aldrig såga ned träd eller bryta av grenar (förutsatt att det inte är på din egen tomt såklart).

Särskilda regler gäller i nationalparker eller naturreservat så kolla upp det innan du startar någon eld då det i vissa fall kan vara totalt eldningsförbud.

Broschyr om eldning på allemansrätt:
Eldning och allemansrätt

TOTALT ELDNINGSFÖRBUD
Det kan råda totalt eldningsförbud, t.ex. vid torrt väder, men även vid andra orsaker. Då får inga eldar startas, inte ens i anordnade eldstäder. Undantag gäller för små fältkök eller kolgrillar om du är försiktig.

Om du ska elda på din egen tomt är det sunt förnuft som gäller. Det ska ske med försiktighet och inte störa dina grannar. Kompostering är att föredra, samt bättre för miljön. Du kan även köra iväg material till kommunens återvinningsstation. Tänk på att det kan förekomma lokala regler vad det gäller eldning på din egen tomt i stadsplanerat område, så kolla upp det med kommunen i förväg!
Kontakta även räddningstjänsten.
Förberedelser: Dra fram vattenslangen och ställ fram vattenhinkar/kannor. Använd kratta (ej av plast) och/eller spade och grova handskar. Tänk på att t.ex. löv ryker väldigt mycket så prata med dina grannar innan. Elda gärna i eldningstunna med tillluftshål. Låt elden brinna klart och vattna sedan igenom marken ordentligt och området runtomkring.

Kontaktuppgifter till Sveriges alla kommuner finner du här:
Kommuner och landsting

Här är kartor med info om brandrisk:
Skogsbrandrisk
Gräsbrandrisk
Informationen kommer från www.msb.se

Några punkter att följa:

  • Ha alltid vatten nära till hands.
  • Elda aldrig vid stark vind (håll även koll på åt vilket håll vinden blåser så att du inte stör dina grannar).
  • Viktigt! Kolla upp vad som gäller ang. eldningsförbud i din kommun!
  • Lämna aldrig elden utan tillsyn!


Den som inte följer reglerna kan få böter, t.o.m. fängelse så det gäller att ha koll på vad som får och inte får göras!

Elda lugnt!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar