Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Miljö: Earth Hour 2019 Miljö - inte lätt att vara perfekt - 3 huvudregler - vad är viktigast?


Glöm inte Earth Hour på lördag 30 mars 2019 kl. 20.30-21.30
Läs mer på Världsnaturfondens egna webbsida:

Det är inte lätt att vara "perfekt" när det gäller miljön, ibland kan det kännas som att du antingen är miljövänlig eller inte. Du får en stämpel på dig om du gör något miljövänligt och även om du skulle säga att klimatet inte påverkas av hur vi lever. Men är det så svart eller vitt? Det kanske är så att du tycker att det är trams att hålla på med miljövänliga saker och att det ändå inte spelar någon roll för framtiden? Eller så är det så att du försöker göra ALLT du kan för att vara så miljövänlig som möjligt?

För- och nackdelar 
Det finns mestadels för- och nackdelar med allt. Här på bloggen försöker vi sträva efter att sätta miljön i fokus, men det finns för- och nackdelar även med det vi testar/skriver om.

Går det att vara felfri?
Jag tror faktiskt inte att det går att vara helt felfri när det handlar om miljön. Som jag skrev ovan så finns det för- och nackdelar med nästan allt.
Du kanske slutar att åka bil för att ta dig till jobbet och tar bussen istället. Men tänk på att bussen  (även om den använder biodrivmedel) belastar miljön på olika sätt så det vore bättre om du cyklade istället. Men om du börjar cykla så behöver du en cykel och tillverkningen av cykeln är en belastning för miljön och oavsett om den är ny eller begagnad så kommer den behöva repareras och det påverkar miljön så det bästa vore om du gick istället...men då kanske du behöver köpa nya skor oftare...

Vad är viktigast?
Vad är viktigast när det gäller miljön? Och vad är viktigast för dig? Det viktigaste är nog att alla känner att de kan påverka och känner sig behövda. För alla vet att om alla vi tillsammans skulle bidra med/göra något så skulle det vara bättre. "Många bäckar små"... Så om du väljer bort bilen och tar bussen istället så är det helt klart en förbättring än ingen alls.

Hur ska vi tänka?
Tänk inte kortsiktigt. Jag kan bli lite fundersam över hur många som klagar över att det genomförs snabba lösningar i samhället och att ingen tänker långsiktigt...men hur ligger det till med dig själv? Är det så att du tänker att det spelar ingen roll om du sopsorterar idag eller inte för det kommer inte hända något med vår planet på flera flera år, speciellt inte under din livstid? Men är vi så egoistiska att vi inte vill göra det så bra som möjligt för våra kommande generationer?

Vad kan vi göra?
Vi ska inte vara så hårda mot oss själva. Utan vad DU än väljer att göra är bättre än inget alls. Du vet ju till en början att det är en självklarhet att inte slänga skräp på marken t.ex. :) Sen gäller det att inte tänka att det är Mount Everest du ska bestiga. Så länge du är medveten om miljön och är rädd om vår planet så är det en bra!

För att bli medveten om vad vi kan göra för miljön så kan du alltid låta dig inspireras av en bra bok/dokumentär/podd. Här är några tips:

Boktips:

  • Hållbar utveckling - Teknik, samhälle och livskvalitet, (2018) av Håkan Gulliksson och Ulf Holmgren
  • Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv -365 råd, (2018)
  • 50 myter om hållbarhet : sant och falskt om allt från kaffe, shopping, flyg och återvinning till sushi och grannar, (2018) av Jessica Cederberg Wodmar

Dokumentärtips

  • Before the flood (2016, med Leonardo DiCaprio)
  • A plastic ocean (2013)
  • Terra (2015, fransk natur- och vetenskapsdokumentär)
  • Dirty Money (2018, serie)

Podcast-tips:TRE HUVUDREGLER


Energispara
Minska din elförbrukning: Släck lampor i de rum du inte använder. Låt inte TV:n/datorn stå igång i onödan. Läs mer här: Fem snabbtips för att dra ner elförbrukningen

Sopsortera
Idag blir det bara enklare och enklare att sopsortera så nu har du inga ursäkter längre. ;)

Välj transport
Bli medveten om hur du faktiskt tar dig runt på dagarna. Kan du ändra på något?


Litet extratips: Handla begagnat! Det finns många bra secondhandbutiker idag som erbjuder både det ena och det andra. Plus att pengarna ofta går till någon slags välgörenhet. Det blir helt enkelt win-win. Bättre för plånboken OCH miljön + att du hjälper andra.

Sist men inte minst: Dra nytta och ta tillvara av naturen och dess lugn och inspiration! Ut och ta en promenad i skogen och andas (något som verkligen behövs idag i vårt stressiga samhälle).


Hur tänker du gällande miljön?
Har du fler tips eller boktips? 
Lämna gärna en kommentar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar