Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Miljövänligt: Byt ut dina teflonpannor till Gjutjärn Miljö kastrullDu som använder teflonpannor och kastruller hur ofta byter ni ut dom?
Visste ni att så fort teflonet börjar lossna från pannorna och kastrullerna bör du byta ut dom? En teflonpanna har en livsläng på ungefär 5 år, skulle jag säga men oftast kortare. Teflon bryts aldrig ner av naturen så tänk på hur många teflonpannor det blir om varje hushåll slänger bort sina var 5 år.

Gjutjärnspannor har en garanti på ca 25 år och det är bara en garanti. De håller oftast mycket längre än så. De är tyngre men de håller längre och de är snyggare i köket ;). Om ni vill vara extra omtänksamma och skonsamma mot naturen så finns de oftast gjutjärnspannor att köpa på loppis. Varför inte kika nästa gång och kanske ta hem en ny älskling till köket?

Hur tar man då hand om gjutjärnspannan på bästa sätt? Efter användning så torka ur överflödigt fett med hushållspapper för att inte allt för mycket fett ska komma ner i avloppen. Skölj sedan med hett vatten och diska ur med en diskborste. Använd aldrig diskmedel, den blir fin igen utan. Även detta är ett plus för miljön! Torka av den och olja in den efter användning för att undvika att maten fastnar nästa gång och så håller du pannan fräsch längre.

Kastruller finns oftast i stål och fungerar utmärkt istället för teflonkastruller.

Så vill du byta ut något i köket så skulle jag rekommendera att byta ut teflonet så fort som möjligt.
När du valt bort teflonet så kan du även byta ut de gamla äckliga plastredskapen du har i köket mot snygga i trä och stål!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar