Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Ordning och reda: Räkningar, kvitton och garantier. Organisera bättre!Visst är det otroligt tråkigt att sortera papper och kvitton? De hamnar ofta på hög och blir till ett helvete att reda ut vad som är vad senare.

Jag är en sådan person som älskar att ha ordning och reda och känner en stor klump i magen när saker är i oordning och oreda i skåp och lådor gör mig galen. Jag är dock en sådan som inte är helt fullärd i detta med ordning och reda men jag jobbar ständigt på det. I hallen har vi en byrå och ena lådan hamnar allt skit som läggs på byrån. Men allt efter att lådan blir full så rensas den och sen är det frid och fröjd en stund tills den fylls på igen.

Men nu till att organisera de där jobbiga pappren som oftast lägger sig på hög.

♠ Brygg en kopp kaffe eller något annat du gillar att dricka♠ Sätt på lite bra musik och sen kör du!
♠ Dra fram alla papper/kvitton som du har liggandes
♠ Se till att du har ett par pärmar och gärna med ett innehållsregister
♠ Dela upp alla papper med räkningar, garantier, försäkringar, kvitton, lån, sparande, pension. (Du vet nog bäst själv vilka kapitel du behöver för just dina pärmar så här ovan är endast lite förslag).
♠ Har du en stor hög med papper så skulle jag börja lite lätt med att dela upp de i olika kategorier t ex räkningar, lån m.m. 
♠ Släng alla papper som du inte längre behöver.
- Spara alltid det senaste försäkringsbreven, resterande kan du slänga.

- Kvitton på betalda räkningar kan du oftast få fram gratis från banken, (tre år tillbaka). Så dessa kan du också spara. (Själv sparar jag på räkningarna för el, vatten och sopor då dessa kommer på en räkning och kan vara intressant att jämföra när vi sedan byter ut vår luftvattenpump till en nyare och bättre.)
- Kvitton bör sparas i tre år. Om det inte gäller Husköp/lägenhetsköp samt saker som du köpt till hus-/lägenhets-renoveringar och liknande det ska alltid sparas så att du kan bevisa att du handlat när du sedan ska sälja huset/lägenheten och då kan du minska reavinstskatten.
♠ Se till att riva sönder alla papper som ska slängas och släng de i hushållssoporna alt. elda upp dem om du har en spis, då dessa kan innehålla information som kan vara känslig om den kommer på villovägar. Så släng inte dessa i pappersinsamlingen. 

♠ Njut av att ha allt organiserat och iordninggjort ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar