Följ oss gärna på vår Facebook-sida

BokashiHär kommer en liten sammanfattning om hur du skapar en egen liten Bokashikompost som du får riktigt bra jord ifrån. Vi människor är bra på att ta och ta från vår älskade planet men vi ger sällan något tillbaka. Nu har Bokashikomposten blivit extremt populär och vi på EgenLya hoppas att den är är här för att stanna.

Jag började med att köpa på mig lite bokashiströ från Bokashi's egen sida i Sverige. Samt 4st billiga hinkar och 2 lock från Clas Ohlsson. Om man vill ha lite snyggare hinkar kan man köpa de på Bokashihemsidan men kände inte att jag ville spendera så mycket pengar i början innan jag provat på hur det är att hålla på med detta. Hur du kommer igång:
Du behöver:
-Bokashiströ
-2 hinkar
-1 lock

-Plastfolie om inte locken är sluter tätt till 100%. Sätt de över hinken under locket så det inte kommer in luft när locket är stängt.


Gör såhär:

- Gör hål i ena hinkens botten med en vass kniv. Var försiktig då plasten är väldigt hård så du inte gör illa dig. Lägg den håliga hinken i den hela och börja ha i matrester. Ju mindre bitar matresterna är i desto bättre blir det. Bilden ovan var den första hinken jag gjorde och borde ha haft i lite mindre bitar känner jag i efterhand. Men man lär sig av sina misstag.

Jag har en bunke ovanför bokashihinken under diskhon där jag samlar dagens matrester och låter de torka lite innan jag har ner de i hinken. Strö på ca 1 matsked med bokashiströ över varje lager matrester du lägger ner.

När hinken blivit full så bör den få stå och vila i ca två veckor. Går bra med kortare tid om det tar lång tid för dig att fylla en hink men gör heller inget om den får stå längre än två veckor. Håll dock lite koll på avfallsvattnet som kan rinna mellan den trasiga hinken och den hela. Får du avfallsvatten är de perfekt att tappa i en tom petflaska och ha in den i kylen, eller frysen om du har mycket. Detta är perfekt gödning för dina växter i hemmet och bör spädas 1/100 då den är riktigt koncentrerad.När hinken fått stå och vila i ca två veckor så kommer allt att se ut ungefär som du lämnade den. Matresterna har blivit surade och du kan eventuellt ha fått vitt mögel. Det är inget att vara rädd för. Men däremot om du fått grönmögel så är det något som gått galet och bör bara grävas ner någonstans där du inte ska plantera några växter.

Blanda ut matresterna med fuljord, det vill säga sådan jord som inte längre har speciellt mycket näring i sig. T.ex. från dina gamla blommor som planterats om eller gammal jord från rabatter. Alt. de billigare jordsorterna från diverse butiker som säljer jord. Det är då nedbrytningsprocessen börjar när den får kontakt med jordbakterierna. Om du hellre vill gräva ner innehållet i hinkarna direkt i  trädgårdsland och/eller odlingslådor så går det jättebra.

Du behöver då ha en större låda. Med eller utan lock spelar ingen större roll men vi har med lock då vi har katter som är lite för nyfikna för sitt eget bästa
J. Blanda ut bokashin och fuljorden ungefär 20% / 80%

Frågor och svar:
Varför får jag grönmögel i min bokashi?
- Troligtvis är det för att du har för fuktigt i hinken. Se till att matresterna får rinna av ordentligt innan du lägger de i hinken. Om du fortsätter att ha problem kan du lägga i en tidning överst i hinken när den är full och bytas ut den var eller varannan dag.

Vad bör jag undvika att ha i bokashihinkarna?

- Då innehållet i hinken bör vara så torrt sm möjligt så är det bra att undvika mjölk, grädde och andra rinniga matrester.

Vill du läsa mer om Bokashin så har ni bästa sidan här: Bokashi.se
Vill du gå med i Bokashi-gruppen på Facebook så hittar du den här: BokashiHar du någon fråga är det bara att ställa den i en kommentar så ska jag göra mitt bästa för att kunna svara :)

2 kommentarer:

  1. Bra och informativt skrivet. Tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jättemycket för din kommentar. Det värmer ;)

      Radera