Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Påsk-Special: April april, din dumma sill...1:a april är dagen vi tillåter varandra att luras. Till och med massmedia brukar hitta på något skojigt som många gånger får oss läsare/tittare att tappa hakan.

Alla kommer väl ihåg den kända nylonstrumpan som skulle träs över TV'n med svartvit bild för att få färgbild (även vi som inte ens var födda då).

Ett bra skämt är när den drabbade absolut inte på något sätt blir illa behandlad eller ledsen. Ett bra skämt är något som får alla inblandade att skratta gott! :)

Lite kortfattat om aprilskämtets historia:

Det verkar vara svårt att hitta exakt information om när aprilskämtet tog fart och varför. Men det vi kallar för aprilskämt verkar härstamma från 1500-talets Frankrike. I samband med att det franska nyåret flyttades från 1:a april till den 1:a januari (år 1564) blev de som inte hängde med i svängarna och fortfarande firade nyåret den 1:a april narrade. Eftersom det hade varit som tradition att besöka varandra och ge gåvor vid nyårsfirandet, byttes detta istället ut till skämtvaror den 1:a april.
Allteftersom glömdes det bort att nyåret hade blivit flyttat, men traditionen om att skoja med varandra blev kvar.

Lite senare ;) någon gång på 1600-talet hade aprilskämtet spridit sig vidare till Sverige.
All historia om aprilskämtet är mest teorier. Det som verkligen är sann fakta är de gånger då svenskarna faktiskt blivit lurade. Som t.ex. nylonstrumpan, som jag nämnde tidigare som skulle träs över TVn (1962). Eller när konstruktörerna för Ölandsbron befarade att när bron byggdes, från fastlands- resp. Ölandssidan samtidigt, att ändarna inte skulle mötas som beräknat.

Idén med det ideala aprilskämtet är som sagt att roa utan att det inte blir några allvarliga konsekvenser! :)

Recept på goda inlagda sillar hittar du här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar