Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Städtips
Vi måste alla städa ibland och ganska ofta är det svårt att komma igång. Här har ni lite tips och trix på hur man bemästrar den sanitära olägenheten/den osanitära lägenheten/huset.

Var städar du? Klädkammaren, köket eller hela lägenheten/huset? Varför städar du? Kryper det i kylskåpet, är det damm som lagt sig på hyllorna eller är det helt enkelt en rensning av alla dina ägodelar som bara ligger och skräpar som ska göras?

Att komma igång:
Eftersom att städning inte alltid är en rolig sysselsättning för alla, kan det vara krångligt att komma igång. Kanske sopar man det under mattan både mentalt och praktiskt, tills dess att man drunknat i smuts och prylar.

Det man kan göra för att få det lite roligare är att bjuda över någon god vän som kan hjälpa till att städa/rensa. Alt. bara bjuda över någon för att du ska få tummen ur och städa innan de kommer.

Rensning:
För en del är det nödvändigt att börja från början. Ösa ner allt i en enda hög på golvet/soffan/sängen och sortera utefter det. Fortsätt och gör klart hela de rummet du började med innan du går vidare till nästa. Om du kör denna metod rekommenderas även att du tar en låda/garderob/skåp i taget.
Börja med att sätta på lite musik du gillar och som du blir glad av, dammtorka sedan alla ytor och sätt in alla saker som ska vara kvar. Tänk på att inte stressa igenom allt. Koncentrera dig på den saken du började med. Du vill behålla det fint så länge som möjligt. Var sak har sin egen plats. Har den ingen egen plats är det troligtvis inget att ha kvar.

Har du inte använt sakerna på ett år ungefär så är min rekommendation att sälja sakerna eller ge det till närmsta secondhand butik.
 
Kläder & prylar - Spara, slänga, sälja eller skänka?
Kläder behöver rensas ut, helst inför våren och hösten. En god regel är att slänga allt som inte är helt och fräscht (nu har de flesta som säljer textilier börjat med insamlingar där du kan lämna in trasiga kläder och då få ett litet presentkort där du kan handla något nytt för, tänk alltid på miljön innan du slänger något) . Om du själv vet att du är villig och har energi att rädda den där favorittröjan som kanske mamma sydde åt dig kan du spara den. Är det å andra sidan tvivelaktigt att du kommer göra något åt den bör du försöka kunna tänka dig ditt liv utan den. Det är ingen idé att spara alla sina gamla favoriter, ibland måste man lämna plats åt nya. Kill your darlings!


Minneslådan:
Har du svårt att göra dig av med saker av sentimentala skäl så rekommenderar jag att du införskaffar dig en låda/kartong (om du inte redan har det) I den lådan får du endast ha saker som du verkligen vill spara. En liten minneslåda helt enkelt. Allt annat som inte får plats, är det bara att göra sig av med.

Har du barn är detta också ett bra sätt att inte samla på sig allt för mycket från deras barndom. Gör en låda för vardera barn som de kan få när de blivit stora. Ärligt talat hur mycket behöver man egentligen spara? inte så värst mycket. Så en kartong MAX per barn.Slänga - Sälja:Känns det jobbigt att bara slänga en del prylar? Satsa på att sälja av de saker du aldrig eller sällan använder. Vi har förmodligen alla en och annan pryl som vi kanske fått i present för länge sedan men som vi knappt ens plockat upp ur kartongen. På Blocket och Tradera är svenskspråkiga hemsidor där man kan sälja av sina prylar. Hur många böcker har du t.ex. som du läst en gång och aldrig kommer läsa igen?

Skänk bort prylar till bättre behövande: Myrornas, Stadsmissionen eller någon annan organisation som säljer saker i second hand. Det som inte du behöver eller vill ha i din ägo kan vara guld värd för någon annan. En bonus är att intäkterna från vad de säljer går till välgörande ändamål! -Annars har man alltid vänner och bekanta som kan intressera sig för ens prylar. Kanske kan ni byta grejor med varandra? Ordna en bytesdag/kväll med vänner och lite god mat där alla får ta med sig kläder och prylar som inte används längre.

Var sak på sin plats:
Detta går inte att upprepa tillräckligt många gånger. Var sak har sin plats! Har saken ingen riktig plats i ditt hem så sälj/ge bort eller släng! Ingen människa behöver så mycket saker att de inte kan läggas på en bra plats, resten är överflöd.

Organisera:
Att organisera dina saker i högar är en bra idé. "Ha kvar-hög", "Sälja-hög", "Skänkes-hög" "slänga-hög" och en "Kanske-hög" Det som du är osäker på om du vill göra dig av med får bilda en  ”Kanske”-hög. När allt annat är klart, gå igenom ”Kanske”-högen igen. För varje gång du går igenom den blir det lättare att slänga saker. Var sträng mot dig själv!

Rent och fräscht:
Dammsuga och torka golven, kolla också om du behöver torka av eventuella golvlister. Dammtorka med varmt vatten och trasa på alla hyllor och ovanpå skåpen. En dammvippa rör ofta bara om dammet och lägger sig någon annan stans. Torka istället och töm vattnet ofta.

När man torkar använder man ofta rengöringsvätskor som finns att köpa i sprayflaskor. Tänk på att dessa innehåller starka ämnen och att det kan vara en bra idé att ha på sig plasthandskar och använda hudkräm efteråt. Dessa fungerar inte heller utan komplement!

Vanligt hett vatten i mängden gör susen mot bakterier. Spraya, låt rengöringsvätskor verka, torka av, skölj trasan och torka igen med hett vatten. Om man vill slippa ha en massa olika rengöringsvätskor hemma kan man nöja sig med såpa, som går bra att rengöra nästan allt med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar