Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Vad du kan göra för att - Hantera din oro - tips - Corona / Covid-19


Det är inte konstigt om du känner oro över vad som händer just nu. Många oroar sig inte bara för oss själva och våra nära och kära eller alla som drabbas av viruset, utan även för de allvarliga följderna Coronaviruset (COVID-19) kan ha på sjukvården, ekonomin och samhället. Detta är inte så hjälpsamt och kan istället skapa mer oro. Men vad kan vi göra när allt känns upp och ner?

Dessa tre första tips är hämtade från Psykologpartners på YouTube (se gärna filmen, länken finns i slutet av det här inlägget), de här tipsen har jag även fått presenterade av en psykolog på Karolinska Universitetssjukhuset när jag drabbades av en kronsik sjukdom som gjorde att livet blev lite annorlunda än tänkt.

1. Fokus på det du kan påverka

För att ta bort fokus från det som skapar oro kan du istället lägga fokus på det du KAN påverka. Du kan t.ex bestämma när du ska ringa till din släkting, när du ska sitta isolerad, när du kan tvätta dina händer (mer aktiviteter kommer vi tipsa om här på EgenLya). Det här kan göra enorm skillnad inte bara för dig själv, utan för dina nära och kära och samhället.

2. Rutiner

Håll kvar dina rutiner. Din hjärna gillar regelbunden mat och sömn och även mentala och fysiska aktiviteter. Ge din hjärna utmaningar för både kropp och knopp.

3. Viktigt på riktigt

Det kan vara lätt att tappa kontakten med det som är viktigt på riktigt och att avskärma sig. Fundera över vad som är viktigt för dig och hur du kan påverka. Vad behöver du göra för att kunna se tillbaka på ditt agerande med stolthet? Både gentemot dig själv och till nära och kära.


Utöver dessa tre knep är det en bra tid att jobba med dig själv på andra sätt som gör det enklare att hantera oron.

Tacksamhet

Börja med att varje dag hitta något du är tacksam över. Fokusera på att uppskatta det du faktiskt har och inte på det vi saknar eller inte kan få. Det kanske kan vara svårt att göra om du är mitt uppe i det som för dig känns som ett mörker, men börja då med något litet.
Jag själv är just nu tacksam över att jag har en lägenhet tillsammans med min sambo, med en balkong som gör att jag kan sitta i solen.
Att hitta en djup känsla för det vi är tacksamma över gör det lättare att känna uppskattning. Den kan vara bra att skriva ner vad du är tacksam för just idag innan du går och lägger dig på kvällen. Detta gör att du dels "marinerar" hjärnan med trevliga saker innan du somnar som gör att du får en skönare sömn och vaknar upp med bättre humör. :) Dessa knep är hämtade ur Mia Törnbloms bok "Självkänsla nu" vilket följande tips även är hämtade ut.

Självkänsla

Ett annat tips är att börja med affirmationer (om du inte redan gör det). Affirmera enligt Mia tre gånger dagligen. Upprepa din affirmation tills du själv tror på den, byt sedan ut den till en ny. Här är några förslag:

Jag är en värdefull människa, jag duger precis som jag är och är stolt över och tycker om att vara mig själv.
Jag litar på mig själv.
Jag ser det positiva hos människor.
Jag är inte fördömande.
Jag behöver inte oroa mig, allt löser sig till det bästa.
Allt blir som det är meningen att det ska vara.
Jag välkomnar förändring.
Jag mår bra och växer av att ta ansvar.
Jag skrattar varje dag.
Jag sover gott på natten.
Ingen är bättre på att vara jag än vad jag är.
Jag är viktigast i mitt liv.
Jag väljer att känna tillit.
Jag är älskad.
Jag är modig, klok och hur härlig som helst!


Sist av allt vill jag berätta att mycket handlar om inställning. Känn dig inte isolerad, utan fokusera på vad du faktiskt HAR och KAN göra i dessa tider. Gå inte och undra när det här är över. Försök istället att förgylla dagarna så gott det går. Låt inte oron få fäste, men se till att vara KLOK. Så att vi får det här att gå över snabbast möjligt.


Ta hand om er och dela gärna med er av era egna knep! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar