Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Nedskräpningen i vår vackra natur - Miljö


Känner att jag måste få ventilera mig lite. Nu när sonen börjat på förskolan igen så har vi börjat plocka skräp mellan hemmet och förskolan (promenad på ca 10 min). Vi tar inte allt men vi tar lite i taget. Idag var en sådan där dag då jag kände att det verkligen ser bedrövligt ut i gräset, på asfalten och var vi än tittar ser vi alltid något skräp (oftast plast som ligger och skräpar).

Idag blev det lite mer skräp en vanligt och vi hade nog fyllt en hel plastpåse om vi hade någon med oss. Dock glömde vi påse så fick bli att vi plockade lite i taget och slängde i närmsta soptunna. Vi har 9 (NIO)!!! soptunnor på väg till förskolan utan någon omväg. Räknar dock med vår egna också då vi plockar lite på väg tillbaka från lämningen/hämtning.

Varför ser det ut som det gör? Jag förstår att skräp kan ramla ut från fickorna och liknande men annars? Hur ska man få en ändring på detta problem? Det funkar ju inte att bara gå och störa sig på att det ser skräpigt ut, utan det måste ju hända något. Varför är folk så benägna att skräpa ner? Känns som om det är väldigt mycket barn/ungdomar som gör detta iaf på vägen där vi går. Det är väldigt mycket klubbpapper, godispapper, muggar med lock och sugrör från snabbmatskedjor, men även fruktansvärt mycket fimpar och cigarettpaket. Fimparna plockar vi inte upp, där går vår gräns. Dock är de fruktansvärt dåliga för naturen så snälla ta med er skit till närmsta soptunna (där det får plats).

Hur är det bland t ex. ungdomarna idag? är det coolt att lämna skiten där man står eller vad är problemet? och till alla de som slänger fimpar och ciggpaket vad är tanken där? Är det bara totalt nonchalanta och inte bryr sig om omgivningen eller vad är det som gör att det ser så skitigt ut överallt?

Om våra barn och barnbarn ska kunna leva någorlunda i denna värld så måste alla bidra med något och inte bara förstöra mer och mer.

Min son på snart 3 år går och plockar skräp efter andra och det tycker jag är otroligt bra. Han går och säger "måste plocka skräp", "det får inte ligga skräp i naturen", "naturen blir ledsen då" och jag är så stolt över honom och jag hoppas att vi gör lite skillnad. Även om det är en droppe i havet så kanske det kan inspirera andra som ser oss plocka.

Jag fick beröm av två kvinnor när jag var på väg tillbaka som tyckte att det var så himla fint de vi gjorde och visst kan jag hålla med dom och jag blev väldigt glad att någon la märket till de vi gjorde men som sagt om ingen gör något annat än att klaga så kommer det inte bli någon förändring.

Det blev visst ett väldigt långt inlägg men hoppas att ni har orkat läsa ända hit. Hur ser det ut där du bor? hur ser det ut i er kommun angående skräp/soptunnor mm? Vad kan/bör vi göra för att se en förändring? Lämna gärna en kommentar, kanske kan de bidra till något konkret.

Hur ska vi göra för att det ska bli "coolt" att slänga skräp i soptunnan och inte på marken?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar