Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Vett och etikett på Internet - Netikett - Internettroll - Trolling


Det här är ett inlägg jag har funderat länge på att skriva då jag många gånger blir chockad över hur illa folk kan bete sig över internet. Förmodligen är det så att folk känner sig skyddade bakom sin mobiltelefon eller dator - och därför inte riktigt tänker igenom hur de formulerar sig. Det är lite samma fenomen som uttryck bakom bilratten (om du nu uttrycker dig hejvilt där)...skillnaden är bara att i bilen är det ingen runtomkring som hör dig (förutom passagerarna såklart). ;)

 Men hur är det egentligen med internet... 
Finns det några oskrivna lagar och  regler om hur du ska bete dig? 
Finns det någon "netikett"?
Och vad är ett troll/internettroll/nättroll?

Att kommunicera på internet via text innebär att du inte kan se den andra personens uttryck eller reaktion (förutsatt att du inte använder webbkamera). Det är t.ex. oerhört svårt att nå ut med ironi/sarkasm i textform, speciellt till människor du inte känner.
För att tydliggöra att det är sarkasm eller ironi som menas är det extra viktigt att tillägga smileys som förstärker ditt budskap.
Men tänk på att ironi/sarkasm inte alltid uppskattas - därför kan det vara bäst att undvika sarkasmen eller ironin för att det helt enkelt kan missförstås.

Sen beror det helt klart på var du publicerar din text/kommentar. Är det i en grupp där endast nära och kära ska läsa texten och de känner dig väl? Då finns det självklart en större förståelse om vad du menar.

En annan sak som är viktigt att tänka på är att allt du skriver kan sparas ner i form av "skärmdump". Du bör därför tänka - och läsa igenom det du tänkt skriva, speciellt om det är ett offentligt forum. Att tolka en text kan bero på en mängd olika saker - såsom uppväxt, utbildning, humör, situation, sammanhang...

En grundregel är att först och främst tänka en gång extra innan du publicerar din kommentar/inlägg/text om det är något som du skulle kunna säga till personen öga-till-öga.


Netikett är en blandning av internet och etikett, vilket kortfattat betyder regler/riktlinjer/rekommendationer för hur du beter dig via ett datornät (främst internet).
Olika internetportaler, chattforum och privatpersoner har formulerat egna regelsamlingar, men det finns inga allmänt vedertagna netikettregler egentligen.


❤ 

Här har vi försökt att samla lite grundläggande tips för att göra stämningen på internet lite trevligare! 


 "Scrolla vidare" - Är det en kommentar som du upplever som störande? Ofta kan det bästa vara att helt enkelt scrolla (bläddra) vidare. 

 Använd inte VERSALER i onödan - Versaler används för att markera att rösten höjs dvs. att det uppfattas som om du skriker. Det är ok att uttrycka sig, men inte att överdriva.

 Använd förtydligande smileys - Om du skriver det med en glimt i ögat, lägg dit en blinkande smiley. Om du är glad, lägg till en glad smiley osv.

 Personangrepp får inte förekomma - Punkt slut!

 Dela inte länkar som är stötande

 Behandla andra som du själv vill bli behandlad

 Var tydlig (överdriv gärna för att undvika missförstånd och konflikter)

 Tänk efter innan du gör inlägg


Nättroll / internettroll / troll / "trolling"

Kännetecken: En en sadistisk, narcissistisk varelse som njuter av provokation - de är oftast anonyma.

Varning: "Do not feed the troll!"

Ett internettroll är enbart ute efter att provocera och förstöra. De gillar spänningen av att dra igång en diskussion och att få uppmärksamhet. Inläggen är ofta märkliga, irrelevanta, provokativa och oseriösa. De är ofta anonyma och använder sig av fake-konton. Så om du misstänker att du har att göra med ett troll - Do not feed the troll! Dvs. undvik att göda trollets diskussion och blunda för provokationen. Kom ihåg att göra motsatsen till vad trollet vill!

Men tänk på att den som sitter bakom skärmen kanske inte har samma förutsättningar.
Det finns de som har blivit falskt anklagade för att vara troll.
Det var en gång jag läste en kommentar som där avsändaren uppenbarligen betedde sig som ett troll. Svaren "trollet" fick var ganska hårda. Då svarade "trollet" tillbaka att hen hade en diagnos som gjorde det svårt att förstå vad som var rätt/fel att fråga trots att hen hade övat på det.
Det är därför viktigt att vara medveten om att det inte alltid handlar om att personen bakom skärmen har ett elakt uppsåt - utan kan vara följd av missförstånd. Personen kan vara seriös, men upplevas som provokativ.
Det kan även vara så att om en person har åsikter som skiljer sig från majoriteten kan det uppfattas som att personen är provokativ och därmed bli kallad för troll, trots att det inte så är fallet.
Personer kan även uppfatta varandra som troll om meddebattörerna i ett forrum har en annan uppfattning om var debatten bör leda. T.ex:
..."Om någon part uppfattar att socialt umgänge är forumets huvudsakliga syfte, och en annan part istället ser exempelvis analytiskt resonemang för att nå logiska slutsatser som det primära syftet, kan de två parterna uppfatta varandra som troll utan att någon av dem egentligen alls bär internettrollets attribut."Wikipedia, Internettroll

Läs mer om internettroll: What is an internet troll? (The Guardian, 2012)
...eller titta på videon:


Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Netikett
https://sv.wikipedia.org/wiki/Internettroll
Nationalencyklopedin, netikett. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/netikett 
Har du några andra tankar om netikett och internettroll än de vi tagit upp?
Vill du tillägga några tips? 
Lämna gärna en kommentar! :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar