Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Isolering - bra att veta


Är ditt hus dåligt isolerat? Då kan du spara pengar genom att tilläggsisolera huset. Ta kontakt med en fackman för isolering, fukt och ventilation, så isoleringen inte får tråkiga konsekvenser.

Huset behöver få in frisk luft via ventiler och inte via otätheter i huset!

Ska du fixa till fasaden? Se då till att tilläggsisolera när du ändå är igång.

Det är även bra att tänka på att all värme stiger uppåt och därför är det bra om taket/vinden är välisolerat. Det går även bra att isolera yttertaket, då lägger du isoleringen mellan råsponten och takpannorna.

Glöm inte att se över dina fönster. Har du gamla fönster kanske de är läge att köpa nya som är ordentligt isolerade då mycket av värmen försvinner om du har dåliga fönster.

Olika isoleringsmaterial:


Cellulosafiber: är tillverkade av returpapper och är ett bra miljöval. Det kan göras mer brandsäkert om man tillsätter borsalt (som är en halvmetall). Om isoleringen ska klara av mer fukt så kan aluminiumsulfat och harts tillsättas. Dock är den liksom träullen mindre motståndskraftig mot fukt.

Mineralull (
glasull/stenull): Denna isolering används ofta som drevningsmaterial mellan fönster och vägg då det blir mycket täta fogar. Den står även emot fukt på ett väldigt bra sätt samt brandsäkerheten är väldigt bra. Dock har denna isolering stor miljöpåverkan och inte det bästa miljövalet.

Träull/träullsplattor: Tillverkas av träspån från gran. Spånet blandas med cement samt pressas i en form till plattor. Plattorna används till innertak och även väggar om det behöver bli ljuddämpande.
Den har dock lätt för att dra till sig fukt. Men bra isolering och brandsäkerhet. Samt bra för miljön. 

Polyuretan: Tillverkas av plast och den är både bra för isolering och ljuddämpning. Den är brandsäker, du slipper mögel och den släpper inte igenom någon fukt. miljöpåverkan sägs vara ok. Dock är den tillverkad av plast, så vad som är godkänt idag är kanske inte godkänt om ett år. Jag skulle rekommendera att skippa plasten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar