Följ oss gärna på vår Facebook-sida

DIY: Gör dina egna talgbollar till fåglarna

 

Jag har länge velat göra egen fågelmat och nu tack vare bloggen så var jag ju "tvungen" att göra egna fågelmat till denna vinter. Jag var först orolig att pippisar inte skulle komma och smaska på mitt arbete (tog nog mellan 1-2 timmar att få ihop allt detta). Men döm av min förvåning, vi har fått finbesök av Hackspetten flera dagar, han har inte besökt oss alls vid fågelmaten på våra två vintrar i vårt hus. Så gissa om jag blev glad :) 

Du behöver:
500g margarin (en förpackning)
800g kokosfett (går bra med 500g men hade lite över så fick bli lite extra)

500g russin (en förpackning)
180g solrosfrön (en förpackning)
475g Vetekli (en förpackning)
200g Hasselnötter (en förpackning)
360g Osaltade jordnötter (två förpackningar)

Gör såhär: 
- Smält kokosfettet och låt det svalna något
- Hacka hasselnötter och jordnötter
- Blanda alla torra ingredienser i en stor skål
- Blanda sedan kokosfettet med de torra ingredienserna.
- Låt svalna
- Blanda sedan i rumstempererad margarin i blandningen och blanda om ordentligt (lite som att göra chokladbollar). Jag använde händerna då detta var enklast. 

- Många brukar göra liknande med hjälp av kaffekoppar och liknande men då jag har ett rör till fågelmaten med större hål (se bilden nedan) så valde jag att helt enkelt dels. forma bollar utav mixen och dels forma "rör" med hjälp av toarullar och hushållsrullar samt lite tejp (se bild ovan) som passade perfekt för mitt rör. Bara fantasin sätter gränser. 

Lycka till med pysslandet :). Fåglarna kommer bli överlyckliga!2 kommentarer:

  1. Hej!
    Ungefär hur många talgbollar blir det på detta receptet? :)

    SvaraRadera
  2. TACKAR för detta! Har överbliven vetekli ifrån insektsodling och är toppenglad att hitta fågelmatrecept som inkluderar detta!

    SvaraRadera