Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Jul-Special: Världens godaste och saftigaste lussebullar (även som glutenfritt)


Jag har aldrig varit något fan av lussebullar. Men de här får det att riktigt vattnas i munnen! Lyxbullar helt enkelt! Här snålas det varken på smör eller socker...
Receptet är på ca 50 bullar dvs. det behövs en STOR skål om du ska få plats med all deg. (Annars är det bara att halvera receptet.)

Du behöver:
100 g jäst för söta degar
300 g smör
1 l röd mjölk
1+1 ägg (1 till degen och 1 till pensling)
3 dl vit sirap
2 g saffran (4 pkt)
3 tsk salt
ca 17-18 dl + extra till utbakningen (byt ut till glutenfri mjölmix ca 1kg om du vill att bullarna ska vara glutenfria)

Fyllning:
300 g rumstempererat smör
3 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker (eller eller byt ut till 1,5-2 vaniljpulver)
(russin efter smak)

Mandelspån och/eller pärlsocker till garnering

Bullformar/muffinsformar

Gör så här:
Smält smöret tillsammans med mjölken och värm till ca 40-45°C. Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt lite av den varma smörmjölken så att jästen löses upp. Tillsätt sedan resten av mjölkblandningen. Mortla saffranet med lite socker eller tillsätt 1 tsk rom och häll i bunken tillsammans med sirapen, saltet och ägg. Blanda sedan försiktig ner mjölet och bearbeta degen i minst fem minuter, i maskin eller för hand. Om du bakar glutenfritt kommer degen vara rätt lös...men ha lite is i magen och fortsätt röra. Glutenfritt kan vara lite knepigt att baka med då degen inte binder lika bra. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Häll ut halva degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bre ut hälften av smöret på degen. (Om smöret är för hårt så kan du med fördel micra det några sekunder...men inte för länge!) Blanda ihop strösockret med vaniljsockret/pulvret och fördela hälften på den smörade degen. Häll på russin om så önskas. Rulla ihop degen och dela upp den i ca 25 bitar. Gör de ganska små eftersom de kommer jäsa ganska rejält! Lägg de i bullformar på en plåt och låt jäsa medan du bakar ut den andra halvan av degen.
Vispa ihop ägget och pensla den första plåten med bullar som jäst och häll försiktigt på pärlsocker och/eller mandelspån.
Grädda mitt i ugnen (250°C) i ca 5-10 minuter. Låt svalna på galler med en bakduk över.
Bullarna går utmärkt att frysa in!

(Bilden visar glutenfria lussebullar.)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar