Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Jul-Special: (L)Ju(v)lig Saffranstryffel


Snart börjar vi närma oss 1:a advent. Vad passar bättre att bjuda på än en ljuvlig saffranstryffel? Dessa gyllene tryfflar passar lika bra till adventsfikat som på självaste julafton och är fruktansvärt goda!

ca 14 st
Du behöver:

200 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 kuvert saffran
1 msk honung
25 g smör
ev 1/2-1 tsk rom/cognac

Hjälpmedel
Florsocker

Garnering
150-200 g mörk choklad
+ ca 50 g vit choklad

Gör så här:
Hacka den vita chokladen och lägg i en skål. Blanda saffran med rom eller cognac (ej nödvändigt, men sägs ge saffranet mer smak). Koka försiktigt upp grädde, honung, smör och "saffransspriten". Rör om undertiden. Häll sedan den varma gräddblandningen över chokladen och låt stå någon minut. Rör sedan om till en jämn smet. Låt stelna i kylen (helst över natten).
Doppa en klick av tryffeln i florsocker och forma till en slät kula. Florsockret gör så att inte smeten fastnar på händerna. Ställ de på en plåt eller bricka klädd med bakplåtspapper och låt de stå i frysen ca 30 minuter så att de stelnar.

Hacka den mörka chokladen och smält över vattenbad eller i micron. Ta ut tryffeln från frysen och doppa kulorna en och en med hjälp av en gaffel i chokladen. Låt de droppa av på ett galler innan de sätts på bakplåtspapperet igen för att stelna. Stoppa in plåten i kylen.

Ringla sedan över smält vit choklad över den kalla tryffeln med hjälp av en sprits.

Tips:

  • Eftersom tryffeln blir mjuk i rumstemperatur är det viktigt att de kyls ner ordentligt mellan momenten. 
  • Alkoholen kan som sagt uteslutas, men den ger en extra knuff åt saffranet samt ger också god smak! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar