Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Halloween-special: Historia


Happy Halloween, våra fantastiska läsare, vad hade vi gjort utan er?
Först och främst vill jag säga att denna månad har varit ruskigt rolig. Oj vad vi har pysslat och vår vision är att posta ett inlägg per dag men dagarna har varit för få så vissa dagar har det blivit fler.
Nu är Halloween slut för oss detta år och nu koncentrerar vi oss stenhårt på Julen för att hinna komma med nytt och roligt pyssel här på bloggen.

Vi avslutar denna fantastiska Halloween med lite historia:

 Halloween härstammar från första början från Irland och delvis Skottland. Det var från början en keltisk festival där de tog farväl av sommaren och välkomnade hösten. Där hette högtiden Samhain, eller Samuin som betyder "sommarens avslut".

 På 1500-talet så började de kalla högtiden för Halloween och de kopplade den samman med helgonfirande. Halloween är en förkortning på "All hollows even" och är en dagen före Allhelgonadagen (All hollows day).

 Vi i Sverige är ganska dåliga på att fira den rätta dagen och firar ofta lite hur som hellst den sista veckan i Oktober. Men den korrekta dagen är ALLTID den 31 oktober. Vilken dag i veckan den än sammanfaller med.

 I Sverige så började Halloween bli väldigt stort i början av 1990-talet och växer sig större för varje år.

 De vanligaste kännetecknen är den vackra orangea pumpalyktan (Jack O’Lantern).

 Barnen brukar ofta gå utklädda till diverse monster och ringer på grannarna och frågar "bus eller godis?" (Trick or Treat). Har man inget godis hemma kan man räkna med trubbel i trädgården då barnen hittar på något bus.
VIKTIGT: Ni som är föräldrar se till att hålla koll på datumet. Dels för att grannarna ska ha godis hemma till barnen, och dels för att inte störa grannarna på fel dag. Detta kan irritera många. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar