Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Köpa ny ytterdörr, vad man bör tänka på.

- Mycket av informationen är hämtad från Dinbyggare -
Det är otroligt svårt att veta vad man bör tänka på när en ny dörr behöver införskaffas så vi tänkte ge er lite tips på vad ni bör tänka på.

Dels bör ni tänka på att en bra dörr är dyr. Köp inte de billigaste ni hittar. Den ger huset personlighet och ska gärna sitta där i flera år framöver. Så tänk igenom ert köp ordentligt innan ni väljer.


Hur ska dörren se ut? Mått?- De nyare ytterdörrarna är ofta uppbyggda på samma sätt. Tre skikt där det först är en isolerande mitt gjord av cellplast eller träfiber de omges oftast av plåtar för att göra dörren stabil, sedan det yttre och sista skiktet som ofta är i trä eller HDF-board (High Density Fibreboard)

- Det finns ytterdörrar helt i trä, men de kan vara lite knepigt att få täta. Furu och ek är de formstabilaste träslagen, men påverkas ändå av väder och vind. Teak är tåligt men det kostar.

Underhåll?
- Ytterdörrar behöver en del underhåll. Ytterdörrar i trä bör oljas in med jämna mellanrum. Målade ytterdörrar behöver oftast inte lite mycket underhåll utan enbart tvättas av någon gång om året.

Vilken färg? 
-  Vilken färg passar till resterande huset? tänk på att dörren förhoppningsvis ska sitta där ett bra tag så det bör vara en färg som ni inte tröttnar på så lätt.

Ska det vara glas i dörren?
- Tänk på att desto mer glas det är, ju lättare är det att slå sönder för inbrott.
- Är U-värdet lågt på glaset? från 1,0 och lägre så håller glaset en bra isolering mot kyla.
- Fråga efter energiglas för bättre isoleringsförmåga.

Ska dörren du köper vara höger eller vänsterhängt? 
-Hängningen är alltid, utifrån sett.

Att tänka på:
- Dörrarna säljs oftast utan handtag och nyckelskyltar så fundera på vad ni vill ha då ett bra lås och handtag kan vara bra att kosta på sig.

- Du behöver infästningar till karmarna som passar de material som er vägg är byggd av. Skruvar, kilar..

- Du kommer också att behöva tätningsmaterial till din karm så dom drev, silikon etc. Det är extra viktigt när det gäller ytterdörrar då detta hjälper till att hålla värmen kvar i huset.

- Komplettera dörrarna med lister (foder) som täcker skarven mellan karm och vägg.

- Ytterdörren bör kompletteras med ett droppbleck som gör att vatten inte kommer in under tröskeln.

Skydda din ytterdörren
- Ett skyddande entrétak över din ytterdörren kan vara skönt när det regnar och du ska låsa upp dörren. Det förlänger även livslängden på din ytterdörr så att den inte utsätts för allt för mycket väder och vind.

Följande verktyg kan vara bra att ha vid monteringen:
- Vattenpass
- Tumstock
- Borrmaskin
- Skruvdragare
- Hammare

Vad betyder märkningarna på dörrarna?- Tidigare typgodkändes svenska dörrar. Idag ersätts detta med CE-märkning men kraven kan skilja sig mellan olika europeiska länder. Kolla att det är nordiska krav som gäller.

P-märkning
- P-märkningen utförs av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut, SP och ställer högre krav på funktion, miljö, effektivitet och säkerhet än i bygglagstiftningen, samt att ytterdörren har drift- och skötselinstruktioner.

SFDK - Svensk Fönster- & Dörrkontroll
- Svensk fönster och dörrkontroll är branschens frivilliga märkning som visar att dörren uppfyller ett antal grundkrav.

EI-graden
- EI-graden visar hur länge dörren klarar att förhindra brandspridning. För EI30 alltså i 30 minuter.

U-värde
- U-värdet visar hur energieffektiv ytterdörren är. Ju lägre värde desto bättre isolering. Ett bra U-värde ligger idag runt 1,0. U-värdet blir högre, alltså mindre energieffektivt, med glaspartier i dörren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar