Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Tvättnötter, bra eller dåligt?


Jag köpte nyligen tvättnötter och blev helt till mig av lycka.
  • Bra för miljön
  • Ett kilo räcker hur lång tid som helst
  • Ekonomiskt
  • Slippa bära hem runga tvättmedelsförpackningar och mjukmedel från affären
  • Mindre kartonger och plastbehållare att slänga
  • Allergivänligt
Jag önskar att detta inlägg hade varit ett rent och skärt positivt inlägg från början till slut men jag är otroligt kluven och lite smått besviken. Både på att jag gick på detta och att det kanske inte är så bra som det låter.

Jag har tvättat tvätt några gånger med tvättnötter och jag tycker att de känns rent och mjukt trotts att jag inte använt mjukmedel. Doften av konstgjorda "lukta gott" dofter finns inte där men jag tycker mig känna en ren doft. Men det är svårt att veta om jag inte går ner i molekylnivå, vilket jag inte alls är utbildad för. Brukar inte ha speciellt många fläckar på kläderna så det är svårt att säga även där vad som är mest effektivt.

Jag köpte dock ett paket till mig och min kompanjon här på Egenlya och var helt lyrisk om hur bra detta verkade. Men så hittar jag ett test från Råd och Rön dock från 2011 men jag tvivlar på att det skett rejäla framsteg på denna punkt under dessa år men skulle dock ändå vilja ha en lite mer dagsfärsk undersökning. Samt så känns hela artikeln något vinklad. Sen är det tråkigt att de inte nämner tvättnötterna nämnvärt. Så jag skulle även vilja veta, Råd och Rön har tidigare varit väldigt bra på att testa saker, men är de fortfarande lika bra? Är de helt oberoende från företagen eller kan de på något sätt bli köpta? Jag vill helst ha ett rejält test där jag vet att inte någon är uppköpt för att skriva en artikel.

Som jag dock nu har läst så finns det något som kallas Saponiner i tvättnötterna vilket inte alls ska vara bra för våra fiskar i haven, men hur är det med Saponiner tas det upp av reningsverken? eller fortsätter de ut i havet? Är det mer skadligt med tvättnötter än vad det är med tvättmedel och sköljmedel om vi räknar in allt. Tillverkning av medel och förpackningar, frakt ut till butiker, frakt från butiker och hem till hushållen för att sedan användas och återvinning av förpackningarna.

Jag vill så gärna veta hur illa dessa Saponiner verkligen är för naturen om vi jämför med tvättmedel och mjukmedel. Någon oberoende som vet om vi fortfarande kan använda tvättnötter med gott samvete?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar