Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Tårtkalas

Glutenfri och laktosfri chokladbottentårta med tropisk fyllning.
Tårtan är väldigt hög och mäktig och räcker till minst 12 pers.
Själva grundidén och tårtbotten är gjord efter Linda Lomelinos recept som du hittar här: http://www.recept.nu/nyhetsmorgon/linda-lomelino/chokladtarta-med-brynt-marang/

Marängen uppe på tårtan är självklart valfri och är även den gjord efter receptet ovan. Men receptet till marängen behövs dubblas om den ska täcka hela ovansidan av tårtan. Du behöver även en brännare för att kunna bränna av marängen. 
Tänk på att byta ut all choklad och alla mejeriprodukter till laktosfritt för att få tårtan helt laktosfri. Jag som inte är så jättekänslig mot laktos bytte endast ut grädden, mjölken och Philadelphiaosten till laktosfritt. 

Tårtbotten kan med fördel göras flera dagar i förväg och förvaras i frysen. Ta fram den ca 30 min innan den ska delas i tre delar. Ta god tid på dig att göra den här tårtan eftersom den innehåller ganska många moment.

Tårtan kommer bestå av chokladbottnar med tropisk mousse som första lager, vitchoklad-frosting som andra lager, spacklas med grädde, toppas med chokladglasyr och marängfrosting!

Recept tårtbotten:
Ugn: 175˚C
75 g smör (alternativt laktosfri)
3,5 dl strösocker
3 dl glutenfritt mjöl, t.ex. finmix (använd samma mängd vetemjöl om du ej vill ha glutenfri tårta)
1, 5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
2 ägg
1,75 dl laktosfri mjölk
1,75 dl kokhett vatten

Gör så här:
Sätt igång ugnen på 175˚C. Smörj en ugnsform med 24cm i diameter och "mjöla" med kakao. Smält smöret och låt det svalna.
Blanda under tiden socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en stor bunke. Tillsätt det smälta smöret som svalnat samt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet. Tillsätt det heta vattnet och rör till en slät smet. Häll i formen och grädda mitt i ugnen i ca 45 min. Kontrollera med provsticka i mitten så att inte bottnen är kladdig i mitten. Ta ut botten ur ugnen och låt svalna lite i formen innan den vänds upp på ett galler för att svalna helt. Dela botten i tre delar när den svalnat. Enklast görs detta om den förvarats i frysen ett tag. Ta ut den ur frysen 30 min innan den ska delas.


Recept fyllning 1 (tropisk mousse):
1 dl tropisk juicekoncentrat
1 1/4 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 äggulor
250 g mascarponeost (alternativt laktosfri Philadelphiaost)
6 gelatinblad
4 dl laktosfri grädde

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i vattenbad. Vispa grädden ganska löst och vispa därefter: äggulor, socker och vaniljpulver i en annan bunke. Vispa ner mascarponeosten i äggsmeten. Värm den koncentrerade juicen på svag värme i en liten kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält ett i tagen i den varma juicen. Låt juicen svalna något och vispa därefter ner den i äggsmeten. Vänd till sist ner grädden.
Ta en utav de tre tårtbottnarna och lägg på tårtfatet. Sätt springformens kant runt tårtan eller något annat du kan använda som form åt moussen som ska hällas över bottnen. 
Häll därefter ut moussen över botten och skaka lite och bre ut till ett jämt lager. Låt stelna i kylen ca 40 min innan du lägger på nästa tårtbotten. Gör under tiden vit chokladfrosting.  

Recept fyllning 2 (vit chokladfrosting):
75 g vit choklad (alternativ laktosfri)
150 g rumstempererat smör (alternativt laktosfritt)
150 g laktosfri Philadelphiaost
4 dl florsocker

Gör så här:
Smält chokladen, antingen på svag effekt i mikron eller över vattenbad på spisen. Håll koll så att du inte bränner chokladen om du använder mikron. Och om du använder dig av vattenbad är det jätteviktigt att det inte kommer något vatten eller ånga i chokladen för då löper det stor risk att den blir grynig. Låt svalna något. Vispa smöret krämigt med elvispen. Blanda i den smälta chokladen. Tillsätt därefter Philadelphia och florsocker. Vispa tills konsistensen är krämig. Lägg på fyllningen på tårtan. Och lägg därefter på "locket" på tårtan. Ställ tårtan i kylan.

Spackla tårtan med ca 5 dl vispad laktosfri grädde. Ställ tårtan i kylen igen. Gör under tiden chokladglasyren.

TIPS! Jag har ingen bra tårtkupa/förvaring för tårtor så jag stack tandpetare i min och täckte med plastfolie så att inte plasten skulle nudda grädden samt kommande chokladglasyr.

Recept chokladglasyr:
75 g mörk choklad 70%(alternativ laktosfri)
35 g smör (alternativt laktosfritt)

Bryt ner chokladen i småbitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret. Smält på låg värme. Låt svalna till rumstemperatur.
Ta ut tårtan ur kylen och häll på glasyren. Dra försiktigt med en spatel eller sked så att glasyren försiktigt rinner ner över kanterna. Det gäller att vara ganska snabb!
Ställ sedan in tårtan i kylen igen.

Recept maräng"topping": 
OBS! Dubbla receptet nedan för att kunna täcka hela ovansidan på tårtan, annars blir det som på bilden till detta inlägg.
2 äggvitor
1 dl muscovadosocker 

Värm äggvitor och socker i en skål ovanför ett vattenbad samtidigt som du vispar med handvisp. Blandningen ska bli 65 grader så att sockerkristallerna smälter.
Häll sedan över blandningen i en bunke och vispa i 10 min tills det blir en fast marängkonsistens!
Spritsa marängen med en tyll med stort runt hål. Och bränn försiktigt av marängen med en gasbrännare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar