Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Odla i pallkrage


Detta är ett av mina pågående projekt från förra våren/sommaren. Det är mycket kvar, men när man bor i ett renoveringsobjekt så får man hoppa runt lite. Men då vi hade ett stort jordgubbsland precis vid husgrunden som var tvungen att flytta på sig när vi skulle dränera om grunden. Jag började med att fixa pallkragar som resterande 99% av Sveriges befolkning som bor i hus har ;). Då jag inte hade hjärta att slänga plantorna i komposten.

Där jag ställde pallkragarna var det tidigare ett land omringat av slipers som är så impregnerade med diverse gifter att vem som helst skulle bli mörkrädd. Kirskål trivdes såklart, helvetets påfund ;P. Det var inte det minsta roligt att rensa det landet, men det är bara att hålla tummarna för att de inte växer upp men det är nog bara att drömma vidare. Finns det en ynka liten rot kvar så kan man ge sig fan på att de kommer upp igen.

Punkt för punkt:
 • Släta ut marken, ta bort överflödig jord som inte ska vara kvar. Använd ett vattenpass så ni ser att det blir rakt. 
 • Lägg något under pallarna så de håller längre. Jag valde att lägga tegelstenar under då vi hade ett överflöd av de på tomten. Om de står direkt mot marken så ruttnar de mycket fortare. 
 • När pallarna står rakt och du är nöjd är det bara att greppa häftpistolen och skjuta fast markduken för att slippa det mesta av ogräs och annat gissel som kan växa upp annars. 
 • Haffa saxen och klipp av den överflödiga markduken.
 • Sen är det styrketräning som gäller. Knälyft och biceps! Jorden: för en pallkrage så går det åt ungefär 3-4 säckar jord (40L) så om du ska ha två kragar på varandra på varandra så räkna med 8 säckar så du inte står där och det inte räcker med tre per krage.
 • Efter allt slit så är det äntligen dags för det roliga! Att plantera. Vad vill du ha i dina kragar? jag valde jordgubbar i ett av dom. Den andra fick bli kryddor. Hade citronmeliss även den vid huskanten så jag klippte ned de till oigenkännlighet och planterade ner de i krukor så de inte skulle sprida sig till resten av kragen där jag nu till våren hade tänkt att plantera mer kryddor och örter. Nu till våren blir det nog även en tredje pallkrageodling. Vad jag ska odla i den är ännu oklart men har ni tips får ni mer än gärna lämna ett litet avtryck i kommentarerna.
Hoppas att detta har hjälpt er att bli lite klokare med de här med pallkrage-odlingar ;).


2 kommentarer:

 1. hej vad kan man ha i sin pallkrage på våren att börja med

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Förlåt för jättesent svar. Av någon anledning får vi inte några notiser om kommentarer. Jag måste kolla upp detta.

   Jag är inte superduktig just vad man ska plantera. Vi har rabarber i ena och jordgubbar i andra men den tredje är lite blandat, kryddor, smultron och tomater ;P men vinns säkert många trädgårdsbloggar där du kan leta fram vad som är bra att sätta på just våren :)

   Mvh/Egenlya

   Radera