Följ oss gärna på vår Facebook-sida

Ekonomi
Klara ekonomin
Svårt att klara ekonomin hemma?  Funderar du på hur du bäst minskar dina kanske mindre nödvändiga utgifter? -Oavsett vem du är har du säkert många gånger funderat på hur du kan få några extra kronor över i månaden. Vi samlar såklart tipsen!
Trots att världen oftast ter sig väldigt hopplös när man kommer till det där med pengar, finns det flera saker man kan göra för att vara snäll mot plånboken. Ibland handlar det om att kunna få kontroll på de utgifter och inkomster man redan har, ibland handlar det om att bara kunna gå runt med alla sina kostnader varje månad.
Håll koll på dina utgifter
Kontrollera det du har
Ta reda på vilka utgifter du har. Kanske finns det några du kan banta eller göra av med helt? Har du inte behov av en hemtelefon kan du avskaffa den helt, har du dator kanske du kan börja använda dig av IP-telefoni och kanske erbjuder ditt bredbandsbolag eller din mobiloperatör en prissänkning om du vänder dig till samma företag för båda tjänsterna.
Kontrollera dina kostnader. Det kan underlätta om du öppnar ett speciellt konto till vilket du för över dina fasta kostnader per automatik så fort du fått din inkomst. På så sätt råkar du inte göra av med för mycket, utan har råd att betala av alla fasta kostnader. Det kan också vara en bra idé att betala via autogiro. Då är du alltid säker på att ingen räkning är glömd.
Jämför priser och storhandla
Undvik den lilla närbutiken så ofta som möjligt. Man sparar oerhört på att åka ut till stora köpcentrum och veckohandla istället. Oftast går det bra med bussar, och handlar du mycket kan du kanske låna med dig en kompis (eller en kompis’ bil?). Jämför priserna. Det kan vara en god idé att passa på att köpa storpack utav produkter som toalettpapper och tvål, men också matprodukter som tål att stå; basvaror såsom pasta och ris, men även konserver och pulvermat.
OBS!
- Köp inte saker på kredit, om du skulle köpa något på kredit; var noggrann med att betala av både amorteringen och räntan.
- Ta inte smålån eller sms-lån. Saknas det en liten summa till en räkning, försök sälja något eller låna av föräldrar, släktingar eller vänner. Tänk på att du inte kan handla om du inte har pengar. Lånar du pengar spenderar du dessutom pengar som inte är dina och som du måste betala för, extra om du lånar med ränta.
Här kan ni räkna ut er budgetkalkyl: Konsumentverket http://www.konsumentverket.se/privatekonomi/Budget/
Här ser ni på ett ungefär vad det kostar att bo själv:
UngKonsument
Bidrag eller lån?
Om du är mellan 18 och 25 kan du söka bostadsbidrag.
Tjäna litet extra
  • Sälj av gamla prylar
    Det som är skräp för dig kan vara en skatt för någon annan. Har du många prylar som du har svårt att hitta ett forum för kan en loppis vara den enklaste lösningen. Är det kläder, elektronik eller böcker kan man enklare sälja dem på Blocket, Tradera eller Eniro. Den gamla hederliga lappen inne på anslagstavlan i den lokala mataffären fungerar också fortfarande utmärkt om man tycker att en annons i lokaltidningen är för dyr.
  • Dra fördel av en talang
    Är du duktig på att måla? Kanske har du ovanligt god hand med barn, eller har gröna fingrar? Snickrar du eller syr?-Dra fördel av dina talanger. Dels för egen del; sy de där saknade sömmarna istället för att köpa en ny tröja eller bygg ett enkelt soffbord istället för att åka till möbelaffären. Men du kan också hjälpa andra; ni kan byta tjänster med varandra eller köpa dem. Sitta barnvakt, ha hand om hunden när grannarna åker bort eller måla tavlor och sälj. Vilken tur att vi alla är bra på så många olika saker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar