Följ oss gärna på vår Facebook-sida

STOR Fönster-guideHär nedan kommer lite tips på vad som kan vara bra att veta när du ska välja fönster:

Först och främst bör du tänka på vad du har för slags hus. Har du ett äldre så skulle jag personligen inte sätta in PVC fönster utan hellre välja trä. Detta för att matcha helheten på bästa sätt. Har du däremot ett modernare hus kanske det passar bättre med PVC eller aluminiumfönster än trä.


PVC - Fördelen med dessa fönster är att de är billiga och så gott som helt underhållsfria. Dock är de sällan lika vackra som träfönster. Men dessa fönster ger en väldigt bra isolering och nu för tiden är karmarna lika smala som träfönster för att släppa in maximalt med ljus.

Trä - Är ett levande material som ger ett otroligt vackert fönster. Dessa behöver underhållas vart sjunde, vart tionde år för bästa livslängden. Du kan även välja ett träfönster med aluminiumprofil, detta för att minimera underhållet och slippa att träet åldras i förtid. Träfönster är de enklaste fönstret att byta färg på om du ville ändra dig.

Aluminium - är det mest slitstarka av fönstermodellerna och kan även ge de tunnaste karmarna. Dessa fönster rekommenderas om man bor på en utsatt plats, T ex nära havet. Var dock uppmärksam när du köper Alu-fönster för det är många som har problem med att de får frost på insidan av fönstren runt vintertid då Aluminium leder både kyla och värme lika bra. Det bästa är att ha träfönster med aluminium på utsidan då uppstår inte samma problem. Däremot är det vissa som klagar på att trät under aluminiumet ruttnar.

Spröjs eller inte spröjs?
Spröjs i fönstret - Det finns olika typer av spröjs. Köper du isolerfönster så finns det möjlighet att få spröjs mellan glasen. Detta gör att du får en fin spröjsning och du behöver bara putsa två sidor av fönstret. och inte fyra. Du behöver heller inte tvätta en "spröjsruta" i taget utan du har två hela fönster att putsa. Fint och enkelt.

Utanpåliggande spröjs, kittat - Detta är det finaste man kan ha enligt mig själv. Dock krävs det lite mer jobb med dessa fönster då de behövs kittas om efter några år och blir lite pill när du ska tvätta fönster då du behöver ta var ruta för sig.

Utanpåliggande spröjs, klick - Finns även denna variant av spröjs, ett spröjs som man klickar fast i kanterna. Fördelen är att de är utanpåliggande och enkelt går att ta bort när du ska tvätta. Nackdelen är dock att de ofta går sönder och det slutar med att de inte lagas och sätts fast igen. Jag personligen rekommenderar inte denna sortens spröjs.


U-värde:
- U-värdet visar hur energieffektiv ytterdörren är. Ju lägre värde desto bättre isolering. Ett bra U-värde ligger idag runt 1,0. U-värdet blir högre, alltså mindre energieffektivt, med glaspartier i dörren.


Har du något att tillägga får du mer än gärna lämna en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar